

## Intracellular Organelles to Cell Adhesion: An Attack Plan For Acantholytic Disorder Research May 14, 2024, Hilton Anatole, Dallas, TX

Organizing Committee: Robert Harmon, Ph.D. and Kathleen Green, Ph.D. (Northwestern University), Cory Simpson, M.D., Ph.D. (University of Washington), Andrew Kowalczyk, Ph.D. (Pennsylvania State University), and Alain Hovnanian, M.D., Ph.D. (University of Paris)

Schedule: 2-6:20PM, Tuesday May 14<sup>th</sup> (Note: Time for questions is in parentheses).

ochedule. 2-0.201 M, Tuesday May 14 (Note: Time for questions is in parentineses).		
Sessions	Speakers	
Session I: Introduction & Plenary Lecture (Genetics of DD/HHD) (Moderated by Kathy Green)		
2:00 - 2:05pm Introduction and organizing future questions	Kathleen Green, PhD (Northwestern Univ)	
2:05 - 2:35pm (10 min) Pioneering genetic characterization of DD/HHD and clinical and molecular spectrum	Alain Hovnanian, MD, PhD (Univ of Paris, INSERM)	
Session II: Calcium Homeostasis and ER Stress (Moderated by Bob Harmon)		
2:45 - 3:00pm (5 min) Calcium ATPases of the Golgi	Rajini Rao, PhD (Johns Hopkins)	
<b>3:05 - 3:15pm</b> (5 min) Somatic mutations in acquired acantholytic disorders	Keith Choate, MD, PhD (Yale)	
3:20 - 3:30pm (5 min) Laboratory and population based studies on Darier disease	Jakob Wikstrom, MD, PhD (Karolinska Inst)	
3:35 - 3:45pm (5 min) Desmosome and Gap Junction dysregulation in PPKs	David Kelsell, PhD (Blizzard Inst, London)	
3:50 - 4:05pm BREAK		
Session III: Organelle Architecture and Signaling in DD and HHD (Moderated by Nav Bharathan)		
<b>4:05 - 4:20pm</b> (5 min) Lipid exchange at organelle contact sites and stress	William Prinz, PhD (UT Southwestern)	
<b>4:25 - 4:35pm</b> (5 min)	Andrew Kowalczyk, PhD (Penn State)	

The Desmosome-ER Organelle Complex		
<b>4:40 - 4:50pm</b> (5 min) Organelle Calcium and the Aging Epidermis	Theodora Mauro, MD (UCSF)	
<b>4:55 - 5:05pm</b> (5 min) Mechanisms of Desmosome Dysfunction in DD	Robert Harmon, PhD (Northwestern Univ)	
<b>5:10 - 5:20pm</b> (5 min) Signaling in Hailey Hailey and DD	Cory Simpson, MD, PhD (Univ of Washington)	
5:25 - 5:40 BREAK		
Session IV: Translational Approaches (Moderated by Cory Simpson)		
5:40 – 5:50pm (3 min) Discovery of novel SERCA activators as potential therapeutics for Darier disease and other conditions	Russell Dahl, PhD (Neurodon)	
5:55 – 6:20 pm Panel Discussion Of Translational Outlook	Leader: Cory Simpson (Univ of Washington) Russell Dahl (CEO, Neurodon), Edel O'Toole (Queen Mary Univ, London) Roni Dodiuk-Gad (Technion, Israel) Eran Cohen-Barak (Technion, Israel) Amy Paller (Northwestern Univ) Keith Choate (Yale Univ)	

6:30 PM Bus departs for dinner

The following sponsors provided support for this educational meeting:



The Lee Family Trust